Aktualności

Oznaczenie pleśni w ziarnie jęczmienia

Oznaczenie pleśni w ziarnie jęczmienia

Oceniono obecność i analizowano ilość pleśni występujących w ziarnie jęczmienia zależnie od systemu uprawy i sposobu odżywiania roślin.

Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego ziarna jęczmienia

Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego ziarna jęczmienia

W drugim etapie operacji oceniono i porównano liczbę mezofilnych bakterii tlenowych w ziarnach jęczmienia czarnego, kapturkowego i zwyczajnego pozyskanego z różnych lokalizacji, systemów uprawy i sposobów odżywiania roślin.

Pobranie prób glebowych po zbiorze ziarna

Pobranie prób glebowych po zbiorze ziarna

Po zbiorze ziarna pobierano próby gleby w celu wykonania oznaczeń zawartości P, K, Mg, pH oraz węgla organicznego.

Zbiór ziarna jęczmienia

Zbiór ziarna jęczmienia

W fazie dojrzałości pełnej zbierano  ziarno jęczmienia z całej powierzchni poletek doświadczalnych, w każdej z trzech lokalizacji doświadczeń polowych,  przy użyciu kombajnu poletkowego

Pomiary elementów struktury plonu w fazie dojrzewania

Pomiary elementów struktury plonu w fazie dojrzewania

W okresie dojrzewania wykonano pomiary elementów struktury plonu takich jak liczba pędów produkcyjnych na jednostce powierzchni oraz liczby ziaren w kłosach.

Ocena presji agrofagów

Ocena presji agrofagów

W czasie wegetacji roślin dokonywano oceny presji chorób i szkodników.

Pomiary biometryczne w fazie kwitnienia

Pomiary biometryczne w fazie kwitnienia

W fazie kwitnienia pobierano próby roślin, na których wykonywano pomiary biometryczne długości pędów, krzewistości oraz morfologii i masy korzeni.

Aplikacja biostymulatora; drugi zabieg

Aplikacja biostymulatora; drugi zabieg

W fazie pełni strzelania w źdźbło wykonano drugi zabieg nalistny biostymulatorem.

Pomiary cech fizycznych gleby

Pomiary cech fizycznych gleby

W trakcie wegetacji roślin wykonywane sa pomiary zwięzłości gleby, wilgotności i aktywności respiracyjnej gleby w różnych wariantach uprawy roli.