Aktualności

Ocena obsady roślin

Ocena obsady roślin

W pierwszej dekadzie kwietnia wykonywano dalsze prace na polach doświadczalnych zlokalizowanych w Minikowie i w Biskupicach. Obejmowały one wyznaczenie poletek doświadczalnych oraz ocenę obsady powschodowej trzech genotypów jęczmienia w porównywanych technologiach uprawy.

Siew doświadczeń polowych

Siew doświadczeń polowych

W połowie marca dokonano zasiewu jęczmienia na poletkach doświadczalnych w trzech lokalizacjach, po różnych przedplonach, w uprawie tradycyjnej - płużnej i w technologiach uproszczonych. Użyto siewnika tradycyjnego, poletkowego lub zestawu do uprawy i siewu pasowego.

Pobranie prób glebowych

Pobranie prób glebowych

W celu oceny dostępności składników pokarmowych w różnych technologiach pobierane są próby gleby przez założeniem doświadczeń i po ich zakończeniu.

Zabiegi uprawy roli

Zabiegi uprawy roli

W ścisłych doświadczeniach polowych porównywane są różne technologie uprawy roli: pasowa (strip-till), uproszczona z użyciem kultywatora dłutowego oraz uprawa płużna (kontrola). W każdym gospodarstwie jęczmień uprawiany jest po innym przedplonie.

Analiza aktywności enzymów glebowych

Analiza aktywności enzymów glebowych

Pobrane w trakcie wegetacji próby gleby, z trzech różnych lokalizacji doświadczeń polowych były przedmiotem oceny właściwości biochemicznych (aktywność enzymów glebowych).

Promocja operacji i jej rezultatów - Seminarium „Chemistry for Agriculture”

Promocja operacji i jej rezultatów - Seminarium „Chemistry for Agriculture”

W dniach 26-29.11.2023, w Karpaczu odbyła się 47 edycja Seminarium Naukowo-Technicznego „Chemistry for Agriculture”.

Promocja operacji i jej rezultatów - III Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI

Promocja operacji i jej rezultatów - III Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI

W daniach 14-15.11.2023 w Łodzi odbył się III Szczyt Polskich Grup Operacyjnych EPI, organizowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Warszawie.

Działania marketingowe - wizyta w piekarni

Działania marketingowe - wizyta w piekarni

W ramach działań marketingowych zorganizowano wizytę dzieci ze szkoły podstawowej w piekarni. Kolejnym etapem będzie zorganizowanie konkursu i opracowanie książki adresowanej dla dzieci na temat zasad zdrowego żywienia i tematyki operacji związanej z czarnym jęczmieniem.